REUMACENTRUM
en
CENTRUM
GESPECIALISEERDE
GENEESKUNDE
te
GENK

Reumacentrum

De reumatologen bezitten kennis en ervaring in het herkennen en behandelen van reumatische aandoeningen. Hiermee bedoelen we ontstekingsziekten van de gewrichten (artritis), degeneratie van de gewrichten (artrose), broosheid van het bot (osteoporose) of andere botziekten, ziekten waarbij ontregeling van het afweersysteem een belangrijke rol speelt (auto-immuunziekten) en/of waarbij meerdere organen door het ziekteproces worden getroffen (systeemziekten).

De arts fysische geneeskunde en revalidatie is de vakspecialist in locomotorische aandoeningen of aandoeningen van het bewegingsstelsel. Waar de reumatoloog specifiek aandacht heeft voor ontstekingsziekten en systeemziekten, zal hij zich meer toeleggen op de aanpak van mechanische problemen, zoals bijvoorbeeld bij artrose, sportletsels of gevolgen van ongevallen. Voor bepaalde behandelingen werkt hij nauw samen met kinesitherapeuten en osteopaten. Hij maakt ook gebruik van lokale inspuitingen (“infiltraties”) en medicatie.
 

Reumatologen

Dr. Jan Remans
Dr. Philip Remans
Dr. Spyridon Kefalas
Dr. Ioana Gofita
Dr. Kristof Thevissen
Dr. Heleen Cypers
Dr. Bert Van den Bossche
Dr. Ivette Essers
Dr. Joris Heyligen

(Klik op naam voor informatie)

Fysisch geneesheer/revalidatie-arts

Dr. Marc Hertens
(Klik op naam voor informatie)

 

Clinical trial unit

Voor de nieuwste reumamedicatie en behandeling bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan klinische studies. Hier bestaat een samenwerking met Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), Universiteit Hasselt (UHasselt), Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) en Universiteit Gent (UGent). Specifieke aandachtsgebieden zijn hier:
  • Reumatoïde Artritis (RA);
  • Spondyloartritis of spondylartropathie (SpA):
    • Ankyloserende spondylitis (AS of de 'ziekte van Bechterew');
    • Reactieve artritis;
    • Artritis bij inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn en colitis ulcerosa);
    • Psoriasis artritis (PsA);
  • Systeem- en bindweefselziekten:
    • Systemische Lupus Erythematosus (SLE / lupus);
    • Systeemsclerose (slerodermie);
    • Sjögrensyndroom;
    • Mixed Connective Tissue Disease (MCTD);
    • Undifferentiated Connective Tissue Disease (UCTD);
    • Vasculitis.

De clinical trial unit wordt geleid door Gilberte Hillen.

 

Onderzoeken

Afhankelijk van het probleem zal de specialist zo nodig aanvullend onderzoek aanvragen of zelf uitvoeren.
Voorbeelden van veelgebruikt onderzoek in de reumatologie en de fysische geneeskunde:
 

Radiografie (Röntgenopnamen):

Bij deze opnamen (“RX-foto”) worden X-stralen gebruikt om de kalkhoudende delen van het skelet in beeld te brengen en zo afwijkingen van de benige weefsels op te sporen. Het vergt geen speciale voorbereiding tenzij het eventueel uittrekken van kleding. De röntgenlaborante zal u tijdens het maken van de opnamen vragen in een bepaalde positie te staan/liggen, of om bepaalde bewegingen uit te voeren.  Dit onderzoek kan in het Reumacentrum uitgevoerd worden.

 

Echografie:

Dit onderzoek behoort tot de “medische beeldvormingsonderzoeken” naast de gewone radiografie en de scanner-onderzoeken.  Het brengt vooral de weke delen in beeld, in ons  vakgebied dus de spieren, de pezen, de ligamenten, het gewrichtskapsel en –inhoud, de slijmbeurzen en de zenuwen.  Daardoor kunnen scheurtjes of scheuren, ontstekingen, zwellingen en vochtuitstortingen en verkalkingen opgespoord worden.  Het onderzoek is volkomen pijnloos en gebeurt door het bewegen van een speciale sonde, met aangepaste gel, over de huid rondom de getroffen streek.  De onderzoeker kijkt op een scherm naar de verschillende structuren. Echografisch onderzoek kan in het Reumacentrum uitgevoerd worden. 
 

Laboratorium:

Onderzoek van bloed en urine kan nodig zijn. 
De stalen worden na de raadpleging afgenomen en ze worden voor analyse opgestuurd naar het laboratorium.  
 

Gewrichtspunctie:

Een gezwollen gewricht kan door de arts worden aangeprikt om gewrichtsvocht op te zuigen en dit verder te laten onderzoeken. 
 

Botmeting (DEXA):

Met dit onderzoek is het mogelijk om de hoeveelheid kalk in het bot te meten. Het vereist geen speciale voorbereiding.  De patiënt ligt op een gewone onderzoekstafel.  Een camera beweegt boven de onderrug en de heupen en maakt opnamen met behulp van een lage dosis X-stralen.
Na het onderzoek wordt het resultaat door de arts geïnterpreteerd. De meting van het skelet wordt vergeleken met  normale gemiddelden.  Zo kan gezocht worden naar broosheid van het bot (osteoporose).  De botmeting wordt slechts terugbetaald door het ziekenfonds onder bepaalde medische voorwaarden. Een botmeting kan in het Reumacentrum uitgevoerd worden.
 

Elektromyografie (EMG):

Dit onderzoek dient om de werking/de functie van spieren en zenuwen te onderzoeken.  Met een fijne (accupunctuur-)naald worden bepaalde spieren aangeprikt om de activiteit in rust en bij samentrekking op een scherm te bekijken.  Vervolgens wordt de geleidingssnelheid van de zenuwen onderzocht.  Daardoor kunnen ziekten, afwijkingen, stoornissen aan het spier- en/of zenuwstelsel worden opgespoord. EMG kan in het Reumacentrum uitgevoerd worden.
 

CT-, MRI- of nucleair onderzoek:

Indien nodig zal de specialist u naar een radioloog in een ziekenhuis verwijzen voor bijvoorbeeld een CT- of MRI-scan.
Bij CT worden de beelden door middel van X-straling verkregen. Bij een MRI-onderzoek daarentegen worden de beelden opgewekt door blootstelling van de weefsels aan een sterk magnetisch veld.
Sommige patiënten worden verwezen naar de afdeling nucleaire geneeskunde voor bijvoorbeeld een skeletscintigrafie (“botscan”) of een PET-scan. Daarbij wordt een geneesmiddel dat een lage dosis radioactiviteit bevat (speurstof) via een inspuiting toegediend. Nadat deze speurstof zich in de weefsels heeft verspreid worden beelden gemaakt met een gespecialiseerde camera.
De specialist zal u vooraf inlichten over de aard van het nodige onderzoek. U wordt vervolgens geholpen door de administratieve medewerkers van het Reumacentrum om de afspraken te maken. U krijgt informatie over de voorbereiding en u ontvangt een verwijsbrief die u moet overhandigen aan de artsen die het onderzoek zullen uitvoeren.